Valg av varmevekslere

Varmevekslere

Strenge krav

Hovedoppgaven til en varmeveksler er å konvertere energi fra et mediet til et annet, derav navnet varmeveksler.
Varmevekslere brukes vanligvis til å varmeoverføring fra et mediet til et annet, men kan også brukes som trykkavlaster, eller for å skape hydraulisk skille mellom to medier. Varmevekslere kommer i en mengde forskjellige former og størrelser alt etter bruksområdet.

Forskjellige typer

De vanligste varmevekslere vi har er væske-væskeluft-til-væskeluft-til-luft. Pris og ytelse er to nøkkelfaktorer når vi dimensjonerer varmevekslere. Da er det greit å vite hva som driver prisen opp eller ned. Den viktigste faktoren som påvirker prisen er LMTD. Enkelt forklart vil dette si forskjellen på temperaturen over varmeveksleren, altså temperatur på side 1 og temperatur på side 2.

Lav LMTD er lik høyere pris, men er mer driftsøkonomisk for anlegget i sin helhet. Dette er fordi man har mindre termisk tap mellom mediene, og vanligvis mindre trykktap. Rent fysisk så vil lavere LMTD medføre økt areal, som igjen gir høyere pris. Ser man på anlegget under ett, så vil man ofte kunne forsvare en høyere pris, les lavere LMTD, for å kunne høste gevinsten via bedre driftsforhold, les lavere strømutgifter. Den økte kostnaden vil da normalt tilbakebetale seg over tid, ca 3-5år.

Dimensjonering

Vi som dimensjonerer varmevekslere må ta hensyn til en del forskjellige parameter, som f.eks. kapasitet, temperatur, areal, trykktap og type mediet. Til dette bruker vi forskjellige dimensjoneringsprogrammer. Her kan vi legge inn alle dine parameter og krav, for så å presentere den optimale varmeveksleren til deg. Det er greit å få med seg at selv om en “hyllevare” varmeveksler kan passe greit inn i prosjektet, så er det ikke sikkert denne er den beste.

Et annet viktig poeng er å velge rett mediet til jobben. Et svært godt eksempel på dette er varmeoverføringsvæske til forskjellige type industri og da særlig næringsmiddelindustrien. Her brukes det normalt propylen glykol, som er giftfritt. Ulempen er at det blir svært seigt ved lave temperaturer. Dette medfører økt trykktap, lavere ytelse og høyere kostnad.

Let us help you

We know how. Over the years, we have helped many businesses in many various industries. Our skilled experts can help you find the right and optimal solution for your needs. 

 

In a rush?

We are available, and we can deliver within 24 hours. We have good experience in situations where time is really important for the customers, and needs must be met as soon as possible. We will take care of transport and installation.

SELECTED FAVORITES

WE KEEP EUROPE GOING

Please send us an email to [email protected] or use the contact form.